Nytt meddelarskydd är otillräckligt

Press
Regeringen presenterar i dag ett förslag om meddelarskydd också i privat verksamhet inom vård, skola och omsorg som är offentligt finansierad.

- Dagens förslag om meddelarskydd är otillräckligt. Vi i Fackförbundet ST menar att fler verksamheter som är offentligt finansierade bör omfattas av den nya lagen om meddelarskydd. Vi har medlemmar på tåg, tunnelbanor och vid flygplatser som också behöver få rättigheter att kunna larma till medier, säger Britta Lejon, ordförande i Fackförbundet ST.

Regeringens förslag innebär att anställda och andra uppdragstagare i privat verksamhet inom skola, vård och omsorg ska kunna lämna ut uppgifter om verksamheten till media avsedd för publicering. Det gäller exempelvis radio, tv och tidningar. Det räcker att verksamheten delvis är finansierad av offentliga medel för att lagen ska gälla. Lagen innebär inte att offentlighetsprincipen omfattar verksamheterna.

- För oss i statliga verksamhet är meddelarskyddet en viktig grund. Vi välkomnar därför att det blir möjligt med insyn i fler verksamheter som är offentligt finansierade. Det är en viktig princip att skattepengar ska kunna kontrolleras, avslutar Britta Lejon.

Lagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2017.

För mer information: Kontakta Sofia Johansson, pressekreterare, på 070-314 52 73 eller via sofia.johansson@st.org.

Britta Lejon

Britta Lejon

Förbundsordförande
0771-555 444