Nytt avtal klart inom spårtrafiken
- Vi har hela tiden fört förhandlingar med Almega och det har gett resultat. Vi har uppnått ett större inflytande i löneprocessen och det är bra för våra medlemmar. För oss är det viktigt att våra medlemmar får reallöneökningar, säger Britta Lejon, ordförande i Fackförbundet ST.
Det större inflytandet i löneprocessen innebär att det ska ske en avstämning för STs medlemmar efter varje slutförd lönerevision. Där ska det analyseras om och vilka förändringar av lönebildningsprocessen som behöver göras.
Loss of license, en hjärtefråga för ST inom spårtrafiken, har vi äntligen nått framgång i. Tidigare har det inte funnits någon ersättning när personal med säkerhetsklassificering, exempelvis lokförare, trafikledare och tågvärdar, inte längre kan utföra sitt arbete på grund av sjukdom eller nedsatt förmåga. Vi är nu överens om att 0,1 procent av lönesumman ska gå till en stiftelse. Målet är att drabbade medlemmar ska få en ersättning motsvarande 12 månadslöner.
- Vi ser det som mycket tillfredställande att vi äntligen har hittat en lösning på frågan om loss of license. Det kommer att ta tid innan det nya systemet är fullt utbyggt, säger Britta Lejon.
Vi i Fackförbundet ST är också nöjda med att ha fått till en flexpensionslösning för alla våra medlemmar. Det kommer att ge våra medlemmar bättre pensioner i framtiden.
Fackförbundet ST organiserar tågvärdar, kundtjänstpersonal, lokförare och administrativ- och ledningspersonal inom spårtrafiken. Exempel på företag inom branschen är SJ, Green Cargo, Arriva, Transdev och MTR.