Kollegor som pratar

Fem händelser att ha koll på i höst

Nyhet
Hösten är här och för oss inom Fackförbundet ST händer en rad viktiga saker de kommande månaderna. Här är några att ha koll på.

Avtalsrörelsen drar igång på allvar

Trots att mycket har varit upp och ned det senaste halvåret har vårt förhandlingsarbete inte stått stilla. Under våren kom vi och arbetsgivarsidan överens om flera specialavtal för att möta utmaningar kopplade till coronapandemin. Våren har också väckt en mängd frågor om till exempel distansarbete och gränserna mellan arbete och fritid. Vi har lyssnat in både medlemmar och förbundets avdelningar om erfarenheterna från våren – åsikter som kommer spela roll för hur vi utformar kraven vi överlämnar till arbetsgivarna inför höstens förhandlingar om nya kollektivavtal.

Avtalsrörelsehösten får en definitiv start den 22 september, då vi och Arbetsgivarverket överlämnar våra yrkanden till varandra. Senare i höst väntar överlämning av yrkanden på våra andra avtalsområden.

Vi fortsätter opinionsbilda och ta strid i flera avgörande frågor

De förslag om ändringar i Lagen om anställningsskydd som presenterades tidigare i år kommer, om de blir verklighet, rubba maktbalansen mellan fack och arbetsgivare i grunden och innebära ett dråpslag för individens anställningstrygghet. I höst fortsätter vårt arbete för att stoppa att förslagen blir verklighet. Vi kommer också:

  • fortsätta driva på för att hindra ytterligare nedskärningar på Arbetsförmedlingen – en myndighet vars arbete kommer att vara viktigare än någonsin i spåren av coronakrisen
  • jobba för att skärpta straff för tjänstefel inte blir av – något som riskerar göra anställda rädda och skapa en tystnadskultur inom staten

Vårt nya mentorskapsprogram för dig som är förtroendevald drar igång

Har du erfarenhet av fackligt arbete som du vill dela med dig av eller vill du ha hjälp att utvecklas i ditt förtroendeuppdrag? I höst startar vårt nya mentorskapsprogram och nu söker vi dig som är förtroendevald och vill vara med. Vi behöver din intresseanmälan senast 16 september. Läs mer och anmäl dig här.

Vårens pausade kongress fortsätter

Den 5–6 oktober återupptas vårens uppskjutna kongress med ett späckat schema och en mängd frågor som ska avhandlas, bland annat förbundets övergripande verksamhetsinriktning de kommande fyra åren. Kongressen är Fackförbundet STs högsta beslutande organ och hålls i år helt digitalt.

Digitala satsningar för förtroendevalda och medlemmar

I höst lanserar vi en ny app särskilt riktad till dig som är förtroendevald och möter många medlemmar till vardags, till exempel i rollen som arbetsplatsombud. Appen kommer bland annat innehålla frågor och svar om lön, arbetsmiljö och semester och guider kring hur du håller medlemsmöten och ordnar andra fackliga aktiviteter.

I vinter tar vi också första klivet mot en helt ny webbplats. Vår förhoppning är att den nya sidan ska göra det lättare för dig att hitta det du letar efter när du besöker st.org.