Fredrik Andersson och Britta Lejon
Fredrik Andersson och Britta Lejon

Britta Lejon skriver till ordföranden i landets alla kommunstyrelser

Press
”Vi skriver till dig eftersom vi är oroliga över vad som kommer att hända med Arbetsförmedlingen och vad som nu kommer att ske med de arbetssökande.” Så börjar brevet som Britta Lejon och Fredrik Andersson, ordförande ST inom Arbetsförmedlingen, skickat till alla ordföranden i landets kommunstyrelser (KSO).

- Anledningen till att vi skriver är att Arbetsförmedlingen står inför gigantiskt stora utmaningar som kan leda till att många kommuner blir utan Arbetsförmedlingskontor i t ex småorter och på glesbygd. Vi befarar att om staten drar sig tillbaka från ansvaret för de som står längst från jobben så blir det kommunerna som får ta över ansvaret,  säger Britta Lejon.

Januariöverenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet innebär att Arbetsförmedlingen ska göras om i grunden.

- ST som är det största fackförbundet för anställda inom Arbetsförmedlingen håller med om att det finns ett behov av reformer, men det är fel att först dränera myndigheten på resurser. Som det ser ut nu kommer glesbygden och de som behöver Arbetsförmedlingen som mest – långtidsarbetslösa och nyanlända att drabbas värst. ST vill istället att den nya arbetsmarknadspolitiken så att grundläggande samhällsservice med förmedlingskontor finns i hela Sverige. Skapa större samverkan mellan den statliga arbetsmarknadspolitiken och de insatser som kommunerna ansvarar för, fortsätter Britta Lejon.

Här kan du läsa brevet i sin helhet:

"Vi skriver till dig eftersom vi är oroliga över vad som kommer att hända med Arbetsförmedlingen och vad som kommer att ske med de arbetssökande." Så börjar brevet som Britta Lejon och Fredrik Andersson skrivit till landets alla ordförande i kommunstyrelsen, med anledning av förändringarna på Arbetsförmedlingen.

Bästa ordförande/vice ordförande i kommunstyrelsen
Vi skriver till dig eftersom vi är oroliga över vad som kommer att hända med Arbetsförmedlingen och vad som nu kommer att ske med de arbetssökande. Som du säkert vet så står Arbetsförmedlingen inför gigantiska utmaningar som kan leda till att ett stort antal orter i landet blir utan ett Arbetsförmedlingskontor.

Hittills har vi fått kännedom om att drygt hälften av alla kontor ska läggas ner, både i medelstora städer och i glesbygd. Drygt en tredjedel av personalen, cirka 4 600 medarbetare har varslats om uppsägning. Detta är bara början. Januariöverenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljö- partiet, Liberalerna och Centerpartiet innebär att Arbetsförmedlingen ska göras om i grunden. ST som är det största fackförbundet för anställda inom Arbetsförmedlingen håller med om att det finns ett behov av att reformera Arbetsförmedlingen: men inte genom att dränera myndigheten på resurser.

Som det ser ut nu kommer glesbygden och de som behöver Arbetsförmedlingen som mest – långtidsarbetslösa och nyanlända att drabbas värst. Utforma den nya arbetsmarknadspolitiken så att grundläggande samhällsservice med förmedlingskontor finns i hela Sverige. Skapa större samverkan mellan den statliga arbetsmarknadspolitiken och de insatser som kommunerna ansvarar för. Vi befarar att om staten drar sig tillbaka från ansvaret för de som står längst från jobben så blir det kommunerna som får ta över ansvaret.

Vi hoppas att du kontaktar din eller dina riksdagsledamöter på din ort och uttrycker dina åsikter i den viktiga frågan om Arbetsförmedlingen. Vill du diskutera Arbetsförmedlingen med oss så tveka inte att höra av dig. Du når oss på staben@st.org.

Britta Lejon

Britta Lejon

Förbundsordförande
0771-555 444
Press

ST kommenterar varslen på Arbetsförmedlingen

STs ordförande Britta Lejon kommenterar dagens varsel om att Arbetsförmedlingen varslar 4 500 anställda om uppsägning, det vill säga, var tredje anställd: