Förälder som snyter barn

9 saker du bör ha koll på under ”vabruari”

Nyhet
Vab – vård av barn – betyder att du har rätt att vara hemma när ditt barn är sjukt. Men reglerna kring lagen är många. Här hittar du svar på de vanligaste frågorna.

1. När får du vabba?

Du kan få ersättning från Försäkringskassan om du behöver stanna hemma från jobbet eller mister a-kassa för att vårda sjukt barn. Det här gäller även om du följer med till doktorn, barnavårdscentral, barn- och ungdomspsykiatri eller tandläkare.

Allt det här gäller barn som är 8 månader upp till 12 år. Det finns undantag, till exempel om barnet omfattas av LSS. I vissa fall godkänns vab för barn mellan 12 och 15 år också. Till exempel om barnet är så sjukt att det inte klarar sig själv. Då behöver du ett läkarutlåtande.

Tänk på att du kan inte vabba på grund av att förskolan har studie- eller planeringsdagar. Då kan du i stället ansöka om semester eller använda dina vanliga föräldradagar om du har kvar.

2. Så många dagar får du ersättning för 

Du får ersättning i max 120 dagar per år och barn. Om ni är flera som vabbar delar ni på dagarna. Vid allvarligare sjukdom finns möjlighet att få mer ersättning.

3. Så mycket pengar får du

Försäkringskassans webbplats kan du räkna ut hur mycket du får. Ersättningen för vab är lite mindre än 80 procent av din vanliga inkomst, men det finns en maxgräns för hur mycket pengar du får.

4. Två personer kan inte vabba samtidigt

Om du har två sjuka barn eller fler i ett hushåll så kan inte fler än en person vabba. Undantag gäller endast om något barn behöver läggas in på sjukhus. Då godkänns att en är hemma och en på sjukhuset.

5. Hur gör jag om mitt barn blir sjukt när jag har semester? 

Om ditt barn blir sjuk på semestern kan du byta semesterdagar mot vab-ersättning om du är i Sverige eller ett annat land inom EU, och arbetsgivaren godkänner det.

6. Får någon annan än vi föräldrar vara hemma med vårt barn?

Absolut! Om du är gift eller sambo med någon annan än barnens förälder kan de vabba på samma villkor som du. Samma gäller för någon du varit gift med eller har barn med föräldern. Någon som har rättslig vårdnad kan också vabba.

Även släktingar, grannar och kompisar som vill ställa upp får vabba för ditt barn. De behöver anmäla sig till Försäkringskassan första gången. Kravet för ersättning är att personen avstått från sitt jobb.

Mor- och farföräldrar får såklart också hjälpa till. Men om de har gått i pension så kan de inte få någon ersättning.

7. Får min arbetsgivare kräva läkarintyg när jag vabbar?

Arbetsgivaren har inte rätt att kräva läkarintyg när du vabbar. Försäkringskassan kan dock kräva intyg från din arbetsgivare för att säkerställa att du verkligen varit ledig för att vara hemma med sjukt barn. Anledningen är att det inte ska gå att få ersättning för vab samtidigt som vanlig lön.

8. Är det tillåtet att vabba halvdagar?

Javisst! Du kan också vabba 75 procent, 50 procent, 25 procent eller 12,5 procent av en dag.

9. Får min arbetsgivare neka mig att vabba om jag behövs på jobbet?

Nej. Föräldraledighet – oavsett om det handlar om planerad föräldraledighet eller tillfällig föräldraledighet för vård av barn – får inte heller spela roll när din arbetsgivare tar beslut om vem som ska befordras, sätter löner eller väljer att säga upp någon.

Har du fler frågor om dina rättigheter när det gäller att kombinera föräldraskap och arbetsliv? Ring ST Direkt på 0771-555 444!