Personer smygtränar i grupp på kontoret

10 tips för att ”smygträna” på jobbet

Nyhet
I vårt förra medlemsbrev arrangerade vi en tävling där vi frågade hur ni ”smygtränar” på jobbet. Tack för alla era smarta tips! Här är de vinnande bidragen som du kanske kan ta med som inspiration till din arbetsplats.

”Lunchlöpning” av Helene

Står mycket vid mitt höj- och sänkbara skrivbord. Jag har en balansplatta och gummiband för pausövningar också. Försöker också inspirera mina arbetskamrater till stretch- och rörelsepauser för att öka blodcirkulationen vid alltför mycket stillasittande arbete. Det bästa av allt är utan tvekan lunchlöpning:-)

”Går i trappor och hämtar gott vatten” av Carina

Vi har en maskin för kolsyrat vatten högst upp i huset där jag arbetar. Jag älskar kolsyrat vatten och har bestämt att jag måste jag ta trapporna istället för hissen för att få tillgång till det kolsyrade vattnet. Jag hämtar vatten en till två gånger per dag och går då 8 trappor upp och 8 trappor ned igen för varje tillfälle!

”Dans på toa” av Elin

Jag brukar passa på att dansa lite när jag går på toaletten, helst en större toa, så kan man lyssna på en låt och skaka loss. Gärna på eftermiddagen när jag är sömning. Jobbar alltid jättebra efter det!

”Promenadmöten” av Elin

Promenad istället för sittmöte under medarbetarsamtalet.

”Snabbt på plats när larmet går” av Staffan

Enkelt inom Kriminalvården, när larmet går försöker jag vara på plats lite snabbare vid var tillfälle

”Tränar i kopieringsrummet” av Anita

Jag tar korta promenader runt kvarteret på lunchen. Min friskvårdstimme kan jag dela upp så den räcker hela veckan till en kortpromenad om jag vill göra det varje dag.

Sen har jag satt upp lite bilder på rörelser man kan göra i kopieringsrummet medan man väntar på sin tur eller på utskrifterna. Tar aldrig hissen utan går trappen upp till den våning jag arbetar på. Gungar på min arbetsstol (några ggr per dag) och böjer mig bakåt och sträcker på mig och andas ett djupt andetag.

”Yoga och Wii för intagna” av Amrela

Vi gör yoga för intagna och då passar vi på själva och tränar. Vi spelar pingis med de och även spelet Wii där vi rör oss maximalt. Det är mitt sätt att röra mig mer i jobbet på häktet.

”Peppar för gemensam gummibandsgympa” av Marika

Jag tar alltid trapporna, oavsett om jag ska upp eller ner, ibland tar jag dubbla trappsteg och spänner coren samtidigt samt rumpan. Effektivt och riktigt jobbigt. Klockan 14.00 varje dag, skickar jag ett skypemeddelande till min sektion/team om att vara med på gummibandsgympa i tio minuter. Jag peppar och lockar med bättre hälsa och hållning. 10-12 personer av 18 är alltid med och deltar.

Efteråt tar vi en kaffe tillsammans. Vår och sommar brukar det bli en snabb promenad runt kvarteret för att få lite luft och pumpa in lite nytt syre, vid lunch eller em.

Jag försöker också höja mitt skrivbord och stå upp när jag jobbar. Då passar det bra med knipövningar och spänna coren. :)

”Träning på stolen” av Christina

Tränar magen genom att sitta på stolen, hålla händerna på stolen under knäna och lyfter benen upp i luften. Håll i hop benen vid lyftet. 15 lyft. 3 ggr per dag.

”Squats på stationen” av Jenny

Som lokförare så sitter jag still ganska mycket och jag är bunden till min plats. Men har jag ett längre uppehåll vid en station så brukar jag ställa mig upp och göra ett antal squats (kallas även knäböj. reds. anm.) innan det är dags att köra vidare.

På mina raster så brukar jag inte gå och sätta mig (om jag inte ska äta), då brukar jag ta en promenad eller en löptur om rasten är tillräckligt lång. Jag mår bra av att röra mig och fylls av energi.