Kompetensinventering

Din utveckling och kompetens

Hur ser din arbetssituation ut om tio år? Arbetsmarknaden förändras snabbt och därför är det viktigt att du reflekterar över din kompetens i relation till var du vill befinna dig i framtiden. Vi har råden och verktygen som hjälper dig hitta rätt i karriären.

Genom att kartlägga din kompetens, dina drivkrafter och trivselfaktorer kan du skapa en bild av hur du vill att ditt framtida yrkesliv ska se ut. 

Se över dina färdigheter

Oavsett befattning och framtidsplaner är det viktigt att du ser över dina färdigheter i relation till var du vill vara om fem eller tio år.

Vi har verktyg som du kan använda dig av för att inventera din kompetens. Därefter kan du skapa en handlingsplan formad efter hur du vill att ditt framtida yrkesliv ska se ut.

Gör ett grundligt förarbete

Om du gör ett noggrant förarbete så blir det lättare att konkretisera och motivera dina färdigheter när du till exempel vill utvecklas internt eller ska gå på anställningsintervju. När du har klart för dig vad dina förutsättningar är och vilken riktning du vill ta din karriär är det enklare att komma igång.

Illustrationer på hjärtan, moln och stjärnor.

Testa våra verktyg - inventera din jobbsituation

Genom att följa dessa steg får du en grundlig kompetensinventering. Använd inventeringen när du pratar med våra karriärcoacher eller i ditt utvecklingssamtal. 

1. Din karriär

Hur vill du att din körväg i livet ska se ut. Vart är du på väg och vad kan du påverka?

Fundera kring din karriär

2. Din kompetens

Kompetens är sådant du kan. Oavsett eventuell examen. Uttryck din kompetens på ett tydligt sätt.

Se över din kompetens

3. Dina trivselfaktorer

Att du trivs på ditt jobb är en förutsättning för att kunna prestera. Tänk på vad som är viktigt för dig för att du ska trivas.

Hitta dina trivselfaktorer

4. Dina drivkrafter och värderingar

Vad motiverar och driver dig i ditt arbete? Bli medveten om vilka dina drivkrafter är.

Testa vilka drivkrafter du har

5. Handlingsplan

Handlingsplanen konkretiserar dina tankar och visioner. Definiera mätbara mål för din väg framåt.

Gör en handlingsplan

 

Nyhet

4 vanliga karriärtyper – vilken är du?

Begreppet “karriär” förknippas ofta med att man klättrar i hierarkin på ett företag, organisation eller i en bransch. Faktum är att det här bara är ett sätt att vilja utvecklas karriärmässigt, och det är inte ens det vanligaste sättet i Sverige.