Personer skriver avtal med mobila enheter.

Avtalen som tryggar dig och dina nära

Livet är fullt av situationer som är onödiga att lämna åt slumpen. Med juridiskt korrekt skrivna avtal kan du undvika otrevliga överraskningar och missförstånd. Här tipsar juristen på Lexly om 5 viktiga avtal som du behöver för att trygga dig och din familj.

Testamente

Enligt lagen ärver sambor aldrig varandra. Det spelar ingen roll hur länge du varit sambo eller om ni har gemensamma barn. I lagens mening är det i princip ingen skillnad på att vara ensamstående eller sambo när det gäller arv.

Om du vill att din sambo ska få del av ditt arv är det viktigt att skriva ett testamente.

Det finns en allmän uppfattning om att gifta alltid ärver varandra - men så är inte fallet. När det finns särkullbarn, det vill säga barn som inte är era gemensamma, har de rätt att få ut sitt arv genast. De behöver inte vänta tills den andra maken eller makan dör, till skillnad från gemensamma barn. Genom att skriva testamente kan du undvika osäkerhet och oklarheter i framtiden.

Äktenskapsförord

Många uppfattar ett äktenskapsförord som något oromantiskt, men det är egentligen tvärtom. Med ett äktenskapsförord behöver ni inte oroa er för framtida meningsskiljaktigheter.

Ett äktenskapsförord behöver du om du är gift eller ska gifta dig och önskar att det ni äger inte ska delas lika mellan er vid en eventuell skilsmässa.

Samboavtal

Om du och din sambo separerar kan bostadens värde komma att delas lika trots att en av er betalat för hela bostaden och står ensam på lånen. Här behövs ett samboavtal! Står ni båda på kontraktet men en av er har betalat mer i kontantinsats? Då behöver ni skriva både samboavtal och ett skuldebrev. Utan dessa avtal kommer värdet av bostaden delas lika mellan er, oavsett vem som betalat mest.

Gåvobrev

Ett gåvobrev behöver du när du vill ge bort något värdefullt, exempelvis en del av en fastighet till din partner eller en större summa pengar. Med ett gåvobrev kan du bland annat skriva in villkor som skapar trygghet för mottagaren eller bestämma att gåvan inte ska vara förskott på arv. Bra att veta är att du i vissa lägen enligt lag måste skriva gåvobrev.

Skuldebrev

Ska du låna ut pengar och vill känna dig trygg? Skuldebrevet är ett skriftligt bevis på att du lånat ut pengar och genom det skapar du bästa förutsättningarna att få tillbaka det du har lånat ut.

Rätt avtal med Lexly

Som medlem i ST skriver du testamente, äktenskapsförord, samboavtal, skuldebrev och gåvobrev kostnadsfritt online alternativt till ett fast pris om 495 kr per avtal tillsammans med jurist. På övriga avtal och tjänster har du 20 % rabatt.

Läs mer >>