Vanliga frågor på anställningsintervjun

När du känner dig trygg inför din anställningsintervju kan du presentera dig på ett mer avslappnat och professionellt sätt. Därför kan det vara bra att vara förberedd på arbetsgivarens frågor. Här är 5 exempel på vanliga frågor som brukar dyka upp när du söker jobb inom staten. 

Berätta lite om dig själv

Detta kan vara den absolut vanligaste frågan på anställningsintervjuer. Att berätta om sig själv är inte alltid så enkelt och det kan vara knepigt att veta vad man bör lyfta. 

Håll det relativt kort och fokusera på de senaste åren och erfarenheter som är relevanta för tjänsten. Var beredd på följdfrågor om sådant som intervjuaren kan tänkas vilja fördjupa sig i.

Beskriv en större förändring som skett på ditt arbete

I det här läget vill den som intervjuar oftast veta hur du reagerar på förändringar. Det vill säga om du är en person som välkomnar förändringar eller om du är du en person som ogillar förändring. I arbetslivet är det viktigt att kunna vara flexibel vilket gör att den här frågan ofta dyker upp på anställningsintervjuer.

Vilka sorters beslut måste du ta som en del av ditt arbete? 

Här vill den som rekryterar veta vilken typ av beslut du fattar i din yrkesroll. Berätta gärna även hur du fattar beslut. Lyft därför hur du gått till väga. Det vill säga är det väl analyserat och genomtänkt eller går du på magkänsla, eller kanske en blandning av båda.

Vad är dina främsta fördelar för just den här tjänsten?

Kolla noga igenom vad de söker och försök matcha dina styrkor på ett sätt som visar att du har det som krävs för tjänsten. Koppla dina erfarenheter till arbetsbeskrivningen så att arbetsgivaren får en tydlig bild av att du är rätt person för uppdraget.

Vad blir den stora utmaningen för dig i den här tjänsten?

Med den här frågan vill den som intervjuar veta om du klarar av de moment du inte arbetat med förut, och vilket moment som blir den största utmaningen.

Försök svara på frågan så ärligt som möjligt och beskriv hur du tidigare tagit dig an utmaningar och klarat dessa. Här är det viktigt att få fram att du är lösningsorienterad och att du lär dig av dina erfarenheter.  

Vi hjälper dig öva inför intervjun

Ta chansen att öva praktiskt inför din anställningsintervju tillsammans med STs karriärcoacher. Du blir intervjuad på telefon eller Skype och får direkt återkoppling på vad du gjorde bra och tips på saker som du kan utveckla. Samtalet tar ungefär 40 minuter.

Boka intervjuträning 

 


 

Nyhet

4 vanliga karriärtyper – vilken är du?

Begreppet “karriär” förknippas ofta med att man klättrar i hierarkin på ett företag, organisation eller i en bransch. Faktum är att det här bara är ett sätt att vilja utvecklas karriärmässigt, och det är inte ens det vanligaste sättet i Sverige.